Φορείς

Στηρίζουμε το Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Φέτος, το TheTOC Merrython στηρίζει το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων), που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης, σίτισης, υγείας και επανένταξης αστέγων που ζουν στην πόλη, καθώς και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Η προσφορά του Κ.Υ.Α.Δ.Α

Δομές και Προγράμματα

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Χάρη σε αυτήν, έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινή διαβίωση των συνανθρώπων μας η μακρόχρονη έλλειψη επαρκών πόρων. Επιπλέον, στα χρόνια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει και δομές οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων και φυσικά δρουν υποστηρικτικά στο έργο του με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο.

 

1. Από το δρόμο στην επανένταξη

Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα, η Κοινωνική και η Ιατρική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α.  προσεγγίζουν άστεγα άτομα στο δρόμο προωθώντας την ένταξή τους σε προγράμματα φιλοξενίας. Επιπλέον, φροντίζουν για τις βασικές ιατρικές τους εξετάσεις και τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Η προσέγγιση στο δρόμο (street work) πραγματοποιείται από δύο τουλάχιστον κοινωνικούς λειτουργούς, μία φορά τη μέρα, κάθε μέρα. Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους. Ειδικά κατά τις περιόδους που απαιτείται 24ωρη παρέμβαση στο δρόμο, όπως για παράδειγμα σε ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους ή καύσωνα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. και άλλες δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων, συνασπίζονται με τις Μ.Κ.Ο. που επίσης δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης των αστέγων, προκειμένου να παράσχουν ακόμα πιο αποτελεσματική βοήθεια. Μάλιστα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. λειτουργεί ως επιτελικό κέντρο συντονισμού μιας κοινής δράσης με διαφάνεια και ανοιχτή διαρκή ενημέρωση προς όλους και απ’ όλους, στο μέτρο των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε φορέας.

 

2. Φιλοξενία Αστέγων

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο ξενώνες φιλοξενίας, την “Εστία των Αθηνών”,  που αποτελεί αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π. & Τ.  Παντελίδη και ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Στον πρώτο, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 52 ατόμων και στο δεύτερο 160. Σήμερα φιλοξενούμε πάνω από 200 άτομα στα οποία παρέχουμε σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιατρική παρακολούθηση.

 

3. Ανοιχτή  σίτιση

Ο Δήμος Αθηναίων, από το 1999, παρέχει καθημερινά ανοιχτό συσσίτιο, χωρίς καμία διάκριση, σε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Σήμερα, στην αυλή του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο φορές την ημέρα (στις 12:00 και στις 16:30), κάθε μέρα του χρόνου, χωρίς διακοπές,  προσφέρονται συνολικά περίπου 1.200 γεύματα. Το συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ παρέχεται δωρεάν από τη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

4. Αλληλεγγύη στην Οικογένεια

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 σε συνεργασία με την Cosmote, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις πολλαπλές ανάγκες των οικογενειών που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην περιοχή του Μακρυγιάννη, σε ένα κτίριο – δωρεά της Αμερικανικής Λεγεώνας, το οποίο ανακαινίσθηκε έτσι ώστε να αποπνέει την οικειότητα ενός σπιτιού.

Στο πλαίσιό του, 200 οικογένειες το χρόνο (100 ανά εξάμηνο) δέχονται υλική υποστήριξη με τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιπλέον τα μέλη των ωφελούμενων οικογενειών (που αγγίζουν περίπου τα 500), δέχονται εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική και ιατρική συμβουλευτική υποστήριξη.

Εκτός από την Cosmote, αντίστοιχη χορηγία που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, έχει αναλάβει και η Δ.ΕΠ.Α. με 30 οικογένειες ανά εξάμηνο (πρόγραμμα «Πηγή Ενέργειας»).

 

5. Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε  περίπου 3.000 πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ανασφάλιστους. Η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

6. Αθηναϊκή Αγορά

Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 παρέχοντας είδη ένδυσης, υπόδησης, εσωρούχων και οικιακού εξοπλισμού, καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άπορων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα και ενήλικα τέκνα καθώς και μεμονωμένων ατόμων. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 συνανθρώπους μας.

 

7. Αναδοχή Οικογενειών

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με την αρωγή του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικάνικου Κολλεγίου «ΑΝΑΤΟΛΙΑ», μέλη του οποίου έχουν αναλάβει την κάλυψη αναγκών οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη (μία οικογένεια κατ’ άτομο). Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι υπάρχει φυσική επαφή των υποστηρικτών με τους υποστηριζόμενους, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των τελευταίων. Το πρόγραμμα σήμερα υποστηρίζει 14 πολυμελείς οικογένειες.

 

8. Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Πρόκειται για το “επιχειρησιακό κέντρο” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μια και εκεί γίνονται η αποθήκευση, η καταγραφή και η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενούς μας.  Επιπλέον εδώ φιλοξενούνται το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο (που υποστηρίζει 150 οικογένειες ανά εξάμηνο και επίσης είναι στο ΕΣΠΑ 2014-2020) και η Αθηναϊκή Αγορά.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, στο Σταθμό Λαρίσης και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012 με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας. Στον Κόμβο έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον 10.000 δικαιούχοι (μοναχικά άτομα και οικογένειες) ενώ από τις υπηρεσίες του ωφελούνται περίπου 26.000 άτομα στα οποία διανέμονται τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής.  Όλα τα είδη που διαχειρίζεται, προέρχονται από μικρές και μεγάλες δωρεές από ιδιώτες, οργανισμούς, εταιρείες, συλλόγους και άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πρόσθετα Προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, στο Κ.Υ.Α.Δ.Α. αναπτύσσουμε συνεχώς σταθερές συνεργασίες με ευγενείς χορηγούς όπως το Ίδρυμα Αγγελικούση, το οποίο από τον Ιανουάριο του 2016 αγκαλιάζει έμπρακτα και ουσιαστικά το έργο μας υποστηρίζοντας 10 μοναχικά άτομα και 10 οικογένειες σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προσφέρουν επίσης σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, οι οποίες διατίθενται σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια μέσω της ΜΚΟ «Μπορούμε» τα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος προσφέρουν –τις περιόδους των γιορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα)- εορταστικά πακέτα σε οικογένειες ωφελούμενων του ΚΥΑΔΑ.

Από τις αρχές του 2017 ξεκίνησε, ως ένα είδος συνέχειας του πολύ επιτυχημένου μας προγράμματος «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη. Αντιμετώπιση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη-Προπληρωμένες Κάρτες Τροφίμων» του New Venture Fund που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται 50 μοναχικά άτομα, 50 διμελή νοικοκυριά και 350 οικογένειες που ανά 45 μέρες και για ένα χρόνο μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από όλα τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες που τους έχουν δοθεί ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό.

Τέλος, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Δεύτερο Σπίτι» της εταιρείας Κωτσόβολος, που μάς επιτρέπει να διαθέτουμε στους ωφελούμενούς μας ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Παράλληλα, διοργανώνουμε δράσεις (συλλογές τροφίμων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κινητοποίηση φορέων κ.λπ.) που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

 


 

Θέλετε να βοηθήσετε;

Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δεχόμαστε και χειριζόμαστε με σεβασμό και διαφάνεια, κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης (προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά κ.λπ.). Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε ενεργοί και πολύτιμοι συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας, με οποιονδήποτε τρόπο είναι στις δυνατότητές σας, μπορείτε να  έρθετε σε απευθείας επαφή μαζί μας.

Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α., για την υποστήριξη των σκοπών του διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

Αρ. Λογ.: 064/480000-15
IBAN: GR7701100640000006448000015

 

Πού θα μας βρείτε 

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 35, Τ.Κ. 10552, Αθήνα
Τηλ. 210 5246516 | Fax: 210 5235671
Ε-mail: [email protected]